Παράσταση της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

14 Ιανουαρίου 2011

Στην Ελλάδα του ΔΝΤ και του μνημονίου φαίνεται ότι το σύνθημα “πρώτα ο μαθητής” μεταφράζεται με  πολύ περίεργο τρόπο για το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση. Φαίνεται ότι το “νέο σχολείο” της αγοράς και της ημιμάθειας πρέπει πριν από όλα να είναι φτηνό και όσο το δυνατόν λιγότερο δημόσιο.

Η πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων έχει φανεί ήδη πριν από την έναρξη αυτής της σχολικής χρονιάς. Το καλοκαίρι ζήτησε από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών σε κάθε σχολείο, ποια από αυτά σχολεία πληρώνουν μίσθωμα (νοίκι), καθώς και προτάσεις για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων. Ήδη, στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 412/12-04-2010 προβλεπόταν για αυτή τη σχολική  χρονιά η συγχώνευση 4 σχολείων (1 σε Σάμο, 2 σε Αθήνα, 1 σε Ανατολική Θεσσαλονίκη), ενώ με την 41927/Δ4/16-4-2010 υπουργική απόφαση καταργήθηκαν 4 σχολεία (1 στη Φθιώτιδα και 3 στις Κυκλάδες).

Το ίδιο έχει ζητηθεί και από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Λέσβου και η φημολογία για συγχωνεύσεις σχολείων επεκτείνεται και στην Λήμνο. Φαίνεται ότι το πρώτο θύμα θα είναι το ΕΠΑΛ της Μύρινας και η συγχώνευσή του  με το ΕΠΑΛ του Μούδρου (πρακτικά η κατάργησή του).  Άλλωστε το συγκεκριμένο σχολείο  έχει απασχολήσει και παλαιότερα με τέτοιες συζητήσεις το νησί και αποτελεί τον πιο εύκολο στόχο τοπικά.

Η επιχειρηματολογία για τις συγχωνεύσεις μπορεί να διαφοροποιείται από τόπο σε τόπο, η κατεύθυνση όμως είναι μία: Όσο το δυνατόν λιγότερα και φτηνότερα σχολεία. Σχολεία που οι μαθητές θα στοιβάζονται σε τριαντάρια τμήματα, που θα έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα λειτουργικά έξοδα ( Ήδη φέτος η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων βρίσκεται στο 50% σε σχέση με την περσινή σχολική χρονιά). Σχολεία όπου το φαινόμενο της υπεραριθμίας και της κατάργησης οργανικών θέσεων θα πάρει την μορφή χιονοστιβάδας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον οποιασδήποτε τέτοιας εξέλιξης. Άλλωστε είναι αναμενόμενο ότι αυτή την συγχώνευση- κατάργηση θα ακολουθήσουν κι άλλες. Δεν φαίνεται και πολύ μακρινό το ενδεχόμενο εξάλλου της λειτουργίας ενός ΓΕΛ στην Μύρινα ενός ΕΠΑΛ στον Μούδρο και δύο Γυμνασίων.

Καλούμε τους συναδέλφους, τους μαθητές, τους γονείς του νησιού να αντιδράσουν άμεσα σε κάθε τέτοιο σχέδιο.

Απαιτούμε:

  • Καμία κατάργηση ( ή συγχώνευση σχολείων).
  • Υποστήριξη των σχολείων του νησιού,  με την χορήγηση των απαραίτητων κονδυλίων για την λειτουργία τους, με επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και  με εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους.
  1. Η ΕΛΜΕ Λήμνου είναι κάθετα αντίθετη με τα σχέδια κατάργησης διοικητικών υπηρεσιών υποστήριξης των σχολείων, όπως είναι τα Γραφεία Β΄θμιας Εκπαίδευσης. Υποστηρίζει την συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου Β΄θμιας Εκπαίδευσης ν. Λήμνου. Εάν υπάρχει κώλυμα λόγω ισχύοντος νομικού πλαισίου, να αναβαθμιστεί  σε Διεύθυνση Β΄θμιας Εκπαίδευσης Λήμνου με πλήρεις τις απαραίτητες υπηρεσίες
  2. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην οικονομική επιβάρυνση των συνάδελφων προκειμένου να μισθοδοτηθούν. Εάν υπάρχει αδυναμία σύστασης υπηρεσίας μισθοδοσίας, είτε από αποσπασμένους συναδέλφους είτε από μετατάξεις, τότε ας αναλάβει το υπουργείο το κόστος έκδοσης της μισθοδοσίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο και παράνομο να υποχρεώνεται ο εργαζόμενος να πληρώνει προκειμένου να πληρωθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *