ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Εμείς, οι κάτοικοι και οι φορείς της Λήμνου, συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε με θλίψη και οργή για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νησιού μας και να διατρανώσουμε την κοινή πεποίθηση μας ότι «η Λήμνος θέλει να ζήσει».

Το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές των κυβερνήσεων, μέσω του μανδύα της τρόικας και του μνημονίου, οδήγησαν και οδηγούν τον ελληνικό λαό στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, και το λημνιακό λαό στην υποβάθμιση, την υστέρηση και την απομόνωση. Οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, τα προβλήματα με τις συγκοινωνίες, η περιθωριοποίηση και η ταλαιπωρία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι πολιτικές επιλογές κανένα πρόβλημα δε λύνουν, αλλά αντιθέτως δημιουργούν νέα, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για το νησί στο παρόν και το μέλλον, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε καν οι ζωτικές ανάγκες επιβίωσης μας.

Έτσι, παρά την αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, το Υπουργείο Υγείας εμμένει στην κατάργηση του αυτόνομου οργανισμού του Νοσοκομείου Λήμνου. Η Λήμνος, το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με 17.000 κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά την ζωή τους να κοστολογείται και να υποβαθμίζεται, δεν μπορεί να μην διαθέτει αυτόνομο Νοσοκομείο, αλλά να εξαρτάται από  ένα άλλο νησί που απέχει 84 ναυτικά μίλια, 6 τουλάχιστον ώρες θαλάσσιου ταξιδιού χωρίς καθημερινή σύνδεση.

Οι συνεχείς  καταργήσεις-υποβαθμίσεις υπηρεσιών ζωτικής σημασίας έχουν όμως συνέχεια, εξαντλώντας την υπομονή των Λημνιών πολιτών. Μετά την κατάργηση των γραφείων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την κατάργηση της αυτόνομης λειτουργίας  του Νοσοκομείου Λήμνου, την πιθανή –αν και διαψευδόμενη- κατάργηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Λήμνου, ήρθε και η κατάργηση κι άλλων ζωτικών υπηρεσιών, όπως η ΔΟΥ.

Τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου, γνωστά πλέον σε όλους, αλλά και η συχνότητα και ιδίως η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων, καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό οποιοδήποτε ταξίδι για την πλειονότητα των κατοίκων του νησιού και αποτελούν  τροχοπέδη για την  ανάπτυξη του τόπου μας. Η Λήμνος είναι το μοναδικό μεγάλο νησί που  εξυπηρετείται μόνο και αποκλειστικά με πλοία 4ης κατηγορίας.

ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ!

Οι συνέπειες της κρίσης  στο νησί μας θα είναι οδυνηρές αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Ο κίνδυνος να εμφανισθεί ένα νέο κύμα μετανάστευσης, ανάλογο των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 που ερήμωσαν ολόκληρα χωριά , είναι πλέον ορατός. Η προοπτική απομόνωσης όσων απομείνουν είναι εμφανής.

Το ελάχιστο που οφείλει το Ελληνικό Κράτος να κάνει για τους «ήρωες νησιώτες», που συχνά επικαλείται, είναι να εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις συνθήκες ζωής, ώστε οι κάτοικοι της Λήμνου να μπορούν να ελπίζουν και να αγωνίζονται για τον τόπο τους.

Ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς θα συνεργαστούν και θα αξιοποιήσουν κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα για την προστασία των πολιτών σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ για τη Λήμνο:

 • Κανένα κλείσιμο/υποβάθμιση υπηρεσίας ζωτικής σημασίας.
 • Καμιά συγχώνευση ή διασύνδεση, αλλά ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Λήμνου με επαρκείς μόνιμες οργανικές θέσεις προσωπικού.
 • Κάλυψη των κενών των σχολείων του νησιού με το απαραίτητο μόνιμο διδακτικό  προσωπικό. Να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία, με ευθύνη του κράτους.
 • Όχι στην κατάργηση της ΔΟΥ Λήμνου. Το προτεινόμενο Γραφείο είναι κοροϊδία.
 • Ίδρυση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στη Λήμνο.
 • Καθημερινή αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση, με σύγχρονα και ασφαλή για το επιβατικό κοινό πλοία, με φτηνά εισιτήρια. Όχι πια πλοία 4ης κατηγορίας.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ για το αύριο και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΤΕ για:

 • Εφαρμογή και σεβασμό της συνταγματικής επιταγής της «νησιωτικότητας».
 • Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
 • Κοινωνικό κράτος πρόνοιας χωρίς περικοπές που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.
 • Δημόσιες συγκοινωνίες, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες.
 • Δικαίωμα στην εργασία. Κίνητρα για τα νησιά.
 • Κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και στον έλεγχο της κοινωνίας.
 • Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νησί μας, στελέχωση περιφερειακών ιατρείων, ίδρυση δομών ψυχικής υγείας, ενίσχυση υπηρεσιών πρόνοιας, πρόληψης και  πρωτοβάθμιας φροντίδας.
 • Στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων και της τοπικής αγροτικής παραγωγής.
 • Όχι στις βιομηχανικές μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Λήμνο.
 • Ανάπτυξη και αξιοποίηση του πλούτου των παραγωγικών δυνατοτήτων και των φυσικών πόρων σε όφελος των κατοίκων, της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.

 

Η απαίτηση των Λημνιών είναι να τηρηθούν τουλάχιστον οι αυτονόητες δεσμεύσεις και οι συνταγματικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους πολίτες του. Σε καμία περίπτωση  δε θα επιτρέψουμε την υποθήκευση της ζωής της δικιάς μας και των παιδιών μας. Πλήρη ολοκληρωμένη και αυτόνομη παροχή και παρουσία δημοσίων υπηρεσιών στο νησί, ανάλογες του μεγέθους και της θέσης του. Η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος είναι ισότιμα μέλη του νομού και όχι διασυνδεόμενα-συγχωνευόμενα νησιά. Εκτός αν αλλάξουμε και τη γεωγραφία!.

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου οι μάσκες πια έπεσαν. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες γιατί ό,τι γκρεμίζεται, ειδικά αυτή την εποχή, δύσκολα ξαναχτίζεται. Πρέπει να υπερασπιστούμε όσα έχουμε πετύχει και να διεκδικήσουμε κι όσα μας χρωστούν.

Ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο τα κλαδικά του αιτήματα μέσω των ανάλογων φορέων. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε εδώ γιατί είναι είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, και οι κάτοικοι, και τα Συνδικάτα, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι οι πολίτες του νησιού, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να συγκροτήσουμε Μέτωπο για τη Λήμνο και από κοινού να παλέψουμε για την ασφαλή επιβίωση και αξιοπρεπή πρόοδο μας στο νησί, για τον τόπο στον οποίο οραματιζόμαστε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Η Λήμνος διεκδικεί το αυτονόητο. Το δικαίωμα στο Αύριο. Το δικαίωμα στο Όνειρο. Το δικαίωμα στη Ζωή. Το αύριο δεν θα γραφτεί ούτε από τους προθύμους του χτες, ούτε από τους αδιάφορους του σήμερα. Θα γραφτεί με τον διεκδικητικό συνεχή αγώνα μας.

Γι΄ αυτό ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. Και οργανωνόμαστε στον κοινό αγώνα με όλες τις κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται, που παλεύουν, που μάχονται! Το σημερινό Κάλεσμα για τη Λήμνο είναι η μόνο η αρχή, όχι το τέλος. Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται!

Και θα αγωνιστούμε, τον αγώνα τον καλό, με όποιο κόστος. Για να πετύχουμε.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ; ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ;

«Η Λήμνος θέλει να Ζήσει!» Και θα Ζήσει!

 

Φορείς Λήμνου

 1. ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
 2. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
 3. ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΗΜΝΟΥ& ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
 4. ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
 5. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΔΡΟΥ
 6. ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
 7. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΔΡΟΥ
 8. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΡΙΝΑΣ
 9. ΈΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
 10. ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
 11. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ
 12. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΔΡΟΥ
 13. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΟΥ ΛΗΜΝΟΥ
 14. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΗΜΝΟΥ
 15. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
 16. ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
 17. ΛΗΜΝΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
 18. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
 19. ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΗΣΟΥ ΛΗΜΝΟΥ ”ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ”
 20. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΗΜΝΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
 21. ΠΑΛΛΗΜΝΙΑΚΗ ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ”ΗΦΑΙΣΤΟΣ”
 22. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙΟΥ
 23. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΔΡΟΥ
 24. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
 25. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
 26. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ
 27. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
 28. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
 29. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
 30. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
 31. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
 32. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
 33. ΤΑΞΙ ΛΗΜΝΟΥ

 

Μια σκέψη στο “ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ”

 1. Το ψήφισμα ενάντια στην υποβάθμιση της Λήμνου, συνυπέγραψαν ως ένδειξη συμπαράστασης:
  1. Η ΟΛΜΕ
  2. Η ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ
  3. Η ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ
  4. Η Γ’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  5. Η Δ’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  6. Η ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
  7. Η Β’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
  8. Η Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  9. Η Γ’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
  10. Η ΕΛΜΕ ΞΑΝΘΗΣ
  11. Η ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ
  12. Η ΕΛΜΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  13. Η ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
  14. Η ΕΛΜΕ ΝΟΤ. ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  15. Η Α’ ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  16. Η Β’ ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  17. Η ΕΛΜΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
  18. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *