Ανακοίνωση για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ειδική Αγωγή.

ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Λεωφ. Δημοκρατίας 16

Μύρινα Λήμνου

Τηλ. 6946017039

Email: elmelimnos@gmail.com

Αρ. Πρωτ. 97/13-12-2012

Ανακοίνωση για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ειδική Αγωγή.

 

Είναι πια φανερό πως κάθε μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την προσαρμογή στις επιταγές της μνημονιακής πολιτικής και την ασφυκτική περικοπή των ήδη ελάχιστων δαπανών, και όχι στην βελτίωση των εκπαιδευτικών δομών της χώρας.

 

Με το άρθρο 39 του σχεδίου νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» και τις “μεταρρυθμίσεις” που προβλέπονται σε αυτό, όχι  μόνο δε στηρίζεται ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Αγωγής, αλλά αντίθετα οδηγούνται σε διάλυση οι υπάρχουσες δομές του.

 

Συνοπτικά:

 

ñ  καταργείται η αυτόνομη λειτουργία των σχολικών μονάδων Ε.Α., οι οποίες -καθόλου τυχαία- αποκτούν τίτλο και ρόλο ασαφή (“Κέντρα Υποστήριξης”).

ñ  επιστρατεύεται το ήδη λιγοστό προσωπικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της γενικής εκπαίδευσης (ακόμα και αν πρόκειται για ιδιωτικούς φορείς!).

 

ñ  η ένταξη μαθητών με ειδικές ανάγκες ή με ειδικές μαθησιακές ανάγκες στη γενική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα (σύσταση “Επιτροπών Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης”).

 

ñ  υποβαθμίζεται ο κρίσιμος διαγνωστικός και υποστηρικτικός ρόλος των ΚΕΔΔΥ.

 

Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές πουθενά δεν προβλέπεται η μόνιμη και από εθνικούς πόρους χρηματοδότηση, καθώς αυτές στηρίζονται στην περιστασιακή και βραχυπρόθεσμη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Ούτε γίνεται λόγος για επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών λειτουργών που θα καλούνται να γνωματεύσουν, ούτε λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες γεωγραφικές ή κοινωνικές συνθήκες κάθε περιοχής που καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή του νόμου.

 

Έτσι, αντί να ενισχυθούν οι σχολικές μονάδες και οι λοιπές δομές της Ειδικής Αγωγής με μόνιμο, ειδικευμένο εκπαιδευτικό-επιστημονικό προσωπικό και επαρκείς δαπάνες, το Υπουργείο μεθοδικά προωθεί την απογύμνωσή τους, με προφανή τελικό στόχο την οριστική τους διάλυση.

 

Όμως το δικαίωμα των μαθητών μΕΑ σε αξιοπρεπή δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτο.

 

Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου δηλώνει αντίθετη σε κάθε μεθόδευση που βάζει σε κίνδυνο τόσο την ήδη ευαίσθητη ένταξη των μαθητών μΕΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και την επαγγελματική και επιστημονική ακεραιότητα των εκπαιδευτικών λειτουργών.

 

Απαιτούμε ολοκληρωμένο και σαφή σχεδιασμό για την Ειδική Αγωγή.

 

Απαιτούμε την απόσυρση των σχετικών ρυθμίσεων. Να προχωρήσει το Υπουργείο σε ουσιαστικό διάλογο και διερεύνηση των πραγματικών αναγκών στο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

 

 

Να εξασφαλιστούν:

ñ  η αυτοτελής λειτουργία και η επαρκής χρηματοδότηση των ΣΜΕΑ

ñ  η στελέχωσή τους με διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού-επιστημονικού προσωπικού

ñ  οι ασφαλείς μετακινήσεις των μαθητών

 

Προτεραιότητα έχουν οι μαθησιακές, κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες, και όχι οι επιταγές διάλυσης του εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *