ΘEΜΑ: « ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Δ.Ε. ΛΗΜΝΟΥ ή ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. ΛΗΜΝΟΥ   »

 

Κυρία Περιφερειακή Διευθύντρια,

Κύριε Διευθυντά Εκπαίδευσης,

από το Νοέμβριο του 2011 που καταργήθηκε το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, έχουμε κάνει  επανειλημμένως  γνωστό το αίτημά μας  να επαναλειτουργήσει ή να αναβαθμιστεί  σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  για τους λόγους που  αναφέρουμε παρακάτω.  Εμείς οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές  της Λήμνου βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της κατάργησης κι αυτό γιατί:

  • Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για καλή συνεργασία  από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου που εδρεύει στη Μυτιλήνη , το νησί μας απέχει 6 ώρες ακτοπλοϊκώς  με πολύ κακή  συγκοινωνία,  που πολλές φορές περιορίζεται λόγω των κακών καιρικών συνθηκών κατά τους χειμερινούς μήνες.  Αυτό αντικειμενικά σημαίνει πως είναι πολύ δύσκολη η μετάβαση από το ένα νησί στο άλλο , όταν υπάρχει ανάγκη για κάποιο σοβαρό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί τηλεφωνικά.
  • Όσον αφορά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Λήμνου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού όλες οι δραστηριότητες, ημερίδες, σεμινάρια κ.α. γίνονται στη Μυτιλήνη. Ακόμα και κάποιες επισκέψεις Σχολικών Συμβούλων    έγιναν με πρωτοβουλία τους χωρίς κάλυψη των δαπανών τους. Όσοι πάλι  συνάδελφοι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε κάποια προγράμματα Επιμόρφωσης επιβαρύνονται με τα έξοδα μετακίνησης  και παραμονής στη Μυτιλήνη ή σε άλλες πόλεις, ενώ γνωρίζετε πόσο δύσκολη έχει γίνει ακόμα και η επιβίωσή μας λόγω των περικοπών στους μισθούς μας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μένουμε χωρίς επιμόρφωση,   βλαβερό  από παιδαγωγικής άποψης αλλά και άδικο για τους εκπαιδευτικούς της Λήμνου ενόψει της επερχόμενης αξιολόγησης.
  • Με την κατάργηση του Γραφείου δεν διεξάγονται πλέον οι εξετάσεις του Κ.Π.Γ. με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι κηδεμόνες τους να ταξιδεύουν σε μεγάλες πόλεις, Μυτιλήνη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λ.π. προκειμένου να λάβουν μέρος στις εξετάσεις για το Κ.Π.Γ. . Αυτό σημαίνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες που πρέπει να καλύψουν έξοδα μετακίνησης και διαμονής  που ανέρχονται στα 500-600 ευρώ . Γι΄αυτό το λόγο η συμμετοχή των μαθητών μας στις εξετάσεις Νοεμβρίου 2012 μειώθηκε κατά 80% . Αντίθετα εάν οι εξετάσεις διεξάγονταν στη Λήμνο δεν θα υπήρχε καμία οικονομική επιβάρυνση, αφού υπάρχουν οι εγκαταστάσεις και οι καθηγητές, άλλωστε διεξάγονταν απρόσκοπτα πριν την κατάργηση του Γραφείου.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να επαναλειτουργήσει το Γραφείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  Λήμνου ή να αναβαθμιστεί σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , αφού η Λήμνος είναι μεγάλο νησί και σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» αποτελεί μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο μία ξεχωριστεί Περιφερειακή Ενότητα και δύο διαφορετικούς γειτονικούς Καλλικρατικούς Δήμους.

Το πρώην Γραφείο Δ.Ε. Λήμνου υπάρχει τρόπος να στεγαστεί χωρίς επιπρόσθετα λειτουργικά έξοδα και δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα επιπλέον κόστος η αναβάθμισή του σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Λήμνου.

Δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται μαθητές, γονείς , εκπαιδευτικοί και χωρίς επιπρόσθετες δαπάνες, ενώ διεκπεραίωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών θα γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά όπως γινόταν και πριν την κατάργηση του Γραφείου.

Αυτούς τους λόγους είχαμε επικαλεστεί και σε επιστολή μας προς τους κ. Βουλευτές του Νομού μας. Σε αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων του κ. Ζερδελή στις 18-2-2013 προς το ΥΠΑΙΘΠΑ για την επαναλειτουργία του Γραφείου ή την αναβάθμισή του σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Υπουργείο απάντησε ότι δεν έχει κατατεθεί  αίτημα  για το Γραφείο της Λήμνου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της ΕΛΜΕ μας, της Δ.Δ.Ε Λέσβου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. (επισυνάπτουμε την σχετική απάντηση)

Σας παρακαλούμε να αποστείλετε εκ νέου αίτημα για την επαναλειτουργία του Γραφείου Λήμνου ή την αναβάθμισή του σε Διεύθυνση Δ.Ε. Λήμνου και να μας κοινοποιήσετε τα σχετικά έγγραφα. Ευελπιστούμε ότι θα προωθήσετε το αίτημά μας.

Με  εκτίμηση, για το Δ.Σ. ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *