Γνωμοδότηση ΕΛΜΕ Λήμνου για μεταβολές σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2014-2015

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 165 Mύρινα 18-11-2013

ΠΡΟΣ:
Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Λέσβου κ. Κοντάρα
ΚΟΙΝ:
-Αναπληρωτή του Δ/ντη Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου, κ Ρόκκο
-Περ/κη Δ/νση Εκπ/σης Β. Αιγαίου

Θέμα: «Μεταβολές σχολικών μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας σχολικού έτους 2014-2015»

Σε απάντηση του υπ’ αριθμόν 8502/ 15-11-2013 εγγράφου σας, σας ενημερώνουμε ότι για τα σχολεία της Β΄ Λέσβου σχετικά με τα προβλεπόμενα κριτήρια συγχωνεύσεων/καταργήσεων σχολικών μονάδων ισχύουν τα εξής:

  1. Στον Άγιο Ευστράτιο, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μόνο ένα σχολείο Β/θμιας Εκπαίδευσης, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις. Προφανώς δε νοείται καμία μεταβολή στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, καθότι είναι το μοναδικό σχολείο του νησιού και τυχόν κατάργησή του θα σήμαινε καθημερινή μετακίνηση των μαθητών ακτοπλοϊκώς, πράγμα αδύνατον και παιδαγωγικά αδιανόητο.
  2. Όσον αφορά στη Λήμνο ισχύουν τα παρακάτω:

α. Υπάρχει το Εσπερινό ΓΕΛ Μύρινας, το οποίο είναι το μοναδικό εσπερινό σχολείο του νησιού. Οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ είναι εργαζόμενοι και ως εκ τούτου δεν έχουν τη δυνατότητα πρωινής φοίτησης. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του γράφτηκαν 12 μαθητές στην Α΄ Λυκείου και σήμερα, τρία χρόνια μετά, παρακολουθούν 31 μαθητές στις 4 τάξεις του. Η σπουδαιότητα και μοναδικότητά του καθιστά απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας του.

β. Υπάρχει το επίσης ένα και μοναδικό ειδικό σχολείο στη Β/θμια Εκπαίδευση, το ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου, το οποίο προσφέρει εκπαίδευση, κατάρτιση και κοινωνικοποίηση στους μαθητές με ειδικές ικανότητες της Λήμνου. Επομένως, λόγοι παιδαγωγικοί, κοινωνικοί και ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση επιβάλλουν τη συνέχιση της λειτουργίας του.

γ. Υπάρχουν 3 Γυμνάσια, Μύρινας, Λιβαδοχωρίου και Μούδρου, τα οποία εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών όχι μόνο των οικισμών όπου στεγάζονται, αλλά και της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Λήμνου αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, το Γυμνάσιο Μύρινας έχει 270 μαθητές (ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία του νομού) που προέρχονται όχι μόνο από την πόλη της Μύρινας, αλλά και από τα γειτονικά χωριά (Πλατύ, Θάνος, Κάσπακας, Αγ. Ιωάννης, Κορνός, Σαρδές, Δάφνη, Κατάλακκο). Καλύπτει, δηλαδή, μια περιοχή εύρους 10-15 χλμ με μέση χρονική διάρκεια διαδρομής 15 λεπτά.

Το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου έχει 108 μαθητές που προέρχονται εκτός από το Λιβαδοχώρι και από τα χωριά Αγ. Δημήτριος, Ατσική, Νέα Κούταλη, Κοντιάς, Πορτιανού, Τσιμάνδρια, Αγκαριώνες, Παλιό και Νέο Πεδινό. Καλύπτει, δηλαδή, μια περιοχή εύρους 15-20 χλμ με μέση χρονική διάρκεια διαδρομής 15-20 λεπτά.

Το Γυμνάσιο Μούδρου έχει 84 μαθητές που προέρχονται εκτός από το Μούδρο και από τα χωριά Πλάκα, Παναγιά, Κοντοπούλι, Ρεπανίδι, Καλιόπη, Ρωμανού, Λύχνα, Σκανδάλη, Αγ. Σοφία, Καμίνια, Ρουσοπούλι, Ανεμόεσσα και Φυσίνη, δηλαδή μια περιοχή εύρους περίπου 35 χλμ. και μέση χρονική διάρκεια διαδρομής 25-30 λεπτά.

Όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό και τα τρία γυμνάσια διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτά αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά δεν είναι σε θέση να δεχθούν επιπλέον μαθητικό δυναμικό σε περίπτωση συγχώνευσης ή κατάργησης άλλου σχολείου.

δ. Δύο επαγγελματικά λύκεια, Μύρινας και Μούδρου, με διαφορετικές ειδικότητες και ως εκ τούτου διαφορετικές κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό και εργαστήρια αντίστοιχα με τις ειδικότητες κάθε σχολείου.

Στο ΕΠΑΛ Μύρινας φοιτούν περίπου 80 μαθητές και στο ΕΠΑΛ Μούδρου περίπου 90. Ο αριθμός των μαθητών και των δυο σχολείων παραμένει σταθερός την τελευταία πενταετία. Τα δυο σχολεία απέχουν μεταξύ τους 30 χλμ με το ΕΠΑΛ Μύρινας να καλύπτει όλη τη Δυτική Λήμνο και το ΕΠΑΛ Μούδρου όλη την Ανατολική. Δεδομένου ότι οι μαθητές των δυο ΕΠΑΛ προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τα γύρω χωριά τυχόν συγχώνευσή τους θα δυσχεράνει την προσέλευσή τους στο σχολείο προσθέτοντας αρκετά επιπλέον χιλιόμετρα διαδρομής καθημερινά. Για παράδειγμα, μαθητής από την Πλάκα που φοιτά στο ΕΠΑΛ Μούδρου (απόσταση 22 χλμ) θα αναγκαστεί να κάνει καθημερινά επιπλέον 20 χλμ. Βάσει του ότι η χρονική διάρκεια της διαδρομής σε δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τα 45 λεπτά, πιθανή συγχώνευσή τους δεν επιτρέπεται και από το νόμο.

ε. Τα ίδια δεδομένα ως προς τις αποστάσεις και τις κτιριακές υποδομές ισχύουν και για τα δυο Ημερήσια ΓΕΛ, Μύρινας και Μούδρου. Συνεπώς, και σε αυτή την περίπτωση συγχώνευσή τους δεν επιτρέπεται από το νόμο.

Επειδή:

  • Η Λήμνος είναι το 8ο μεγαλύτερο νησί της χώρας και κάθε υπάρχον σχολείο καλύπτει μεγάλες περιοχές
  • Όλα τα κτίρια των σχολείων είναι ιδιόκτητα και επαρκώς εξοπλισμένα για τις υπάρχουσες ανάγκες τους, χωρίς όμως να δύνανται να δεχθούν επιπλέον μαθητικό δυναμικό λόγω συγχωνεύσεων/καταργήσεων σχολείων
  • Το κόστος μεταφοράς των μαθητών θα αυξηθεί κατακόρυφα σε οποιαδήποτε περίπτωση συγχώνευσης/κατάργησης σχολείων
  • Οποιαδήποτε συγχώνευση/κατάργηση σχολείων θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους και άρα κρίνεται άκρως αντιπαιδαγωγική
  • Η νησιωτικότητα της παραμεθορίου και δυσπρόσιτης περιοχής μας επιβάλλει μια πιο ευαίσθητη προσέγγιση τέτοιων ζητημάτων

Θεωρούμε ότι δε συντρέχει κανένας λόγος, οικονομικός ή παιδαγωγικός, για οποιαδήποτε μεταβολή στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες τόσο της Λήμνου όσο και του Αγ. Ευστρατίου.

Με  εκτίμηση,

για το Δ.Σ. ΕΛΜΕ Λήμνου

Η Πρόεδρος Μανουσογιωργάκη Στυλιανή
Η Γραμματέας Καμπακάκη Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *