ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες από τη Συρία που από την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2014, βρίσκονται στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για την απάνθρωπη μεταχείρισή τους από την ελληνική πολιτεία.

«Αυτό που ζητάνε από την ελληνική Κυβέρνηση είναι να τους δώσει δικαίωμα μετακίνησης, ώστε να ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες. Αντί για αυτό, η ελληνική Κυβέρνηση, που δεσμεύεται από το Δουβλίνο ΙΙΙ, τους εμπαίζει προσφέροντάς τους καθεστώς διεθνούς προστασίας ώστε να μείνουν νόμιμα στην Ελλάδα, κάτι που όμως τους αποκλείει από το δικαίωμα εγκατάστασης σε άλλη χώρα. Ταυτόχρονα, δεν τους προσφέρει καμία εξασφάλιση σε στέγη και τροφή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην κατάστασή τους – ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρουν δουλειά στην Ελλάδα – απλά θα μπορούν νόμιμα να πεθάνουν στην Ελλάδα από το κρύο και την πείνα!», όπως αναφέρει το σχετικό Ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Αφού γλύτωσαν από τον πόλεμο στη Συρία, αφού κατάφεραν να μην πνιγούν στο Αιγαίο, τώρα ζητάνε να σωθούν και από τη δική μας χώρα, όπως ανέγραψαν σε ένα πλακάτ οι ίδιοι. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να προβληματίσει την ελληνική κυβέρνηση και να την κάνει, αν μη τι άλλο, να αισθανθεί ντροπή για τις επιλογές της. Δεν έχουν φροντίσει ούτε για τα στοιχειώδη: να τους προσφερθεί κατάλυμα, τροφή και νερό! Μια κυβέρνηση που εξωθεί έναν ολόκληρο λαό στην φτώχεια και την εξαθλίωση συμπεριφέρεται με τον ίδιο απάνθρωπο τρόπο στους πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται γυναίκες, μικρά παιδιά και βρέφη. Βλέπουμε για μέρες να ξεδιπλώνεται η απάθεια και η αδιαφορία των κυβερνώντων απέναντι σε ανθρώπους αδύναμους, αλλά υπερήφανους.

Απαιτούμε να δοθεί τώρα λύση στο θέμα των προσφύγων από τη Συρία, αλλά και όλων των υπόλοιπων προσφύγων. Να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός τόσων ανθρώπων και η απάνθρωπη αντιμετώπισή τους από το κράτος. Να τους δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουν, όπου επιθυμούν, και για όσο διάστημα παραμένουν εδώ να τους εξασφαλιστεί τροφή και στέγη.

Η Πρόεδρος Μανουσογιργάκη Στ.
Η Γραμματέας Καμπακάκη Ελ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *