Αναπλήρωση διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων σχολικών μονάδων

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λήμνου προσυπογράφει την σχετική καταγγελία της ΕΛΜΕ Λέσβου και καταγγέλλει την απαράδεκτη και υποκριτική απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου για την «αναπλήρωση διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων σχολικών μονάδων». Με την απόφαση αυτή, για κάθε ημέρα κατάληψης το σχολείο στερείται έναν σχολικό περίπατο ή και την ημερήσια εκδρομή του. Είναι μια απόφαση εκδικητική για τους αγώνες των μαθητών και της σχολικής κοινότητας, μια απόφαση που δεν έχει καμία σχέση με την κάλυψη της ύλης στα σχολεία που βρίσκονται πίσω.

Θυμίζουμε ότι μια σειρά σχολεία του νησιού μέσα στον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, επειδή υπήρχαν δεκάδες κενά εκπαιδευτικών, ελλείψεις βιβλίων και άλλα λειτουργικά προβλήματα. Κάποια από αυτά, όσα είχαν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, προχώρησαν και σε καταλήψεις. Τα σχολεία αυτά ελλείψει καθηγητών δεν έκαναν ούτως ή άλλως όλα τα μαθήματα, οπότε είναι υποκριτικό να βγαίνει σήμερα απόφαση για «αναπλήρωση μαθημάτων που δεν έγιναν λόγω καταλήψεων». Τα μαθήματα χάνονταν λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης να μην καλύπτει εγκαίρως τα χιλιάδες κενά που υπήρχαν -και υπάρχουν ακόμα- σε όλη τη χώρα και όχι λόγω των εύλογων κινητοποιήσεων γι’ αυτά.

Στόχος τους δεν είναι να καλυφθεί βεβαίως καμία ύλη (αφού ακόμα τα σχολεία δεν έχουν ενημερώσει ακόμα για το πού βρίσκονται) αλλά να εμπεδώσουν οι μαθητές τον φόβο και την ηττοπάθεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναπαράγει έτσι μια πρακτική ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και μια λογική που αντιμετωπίζει λογιστικά και γραφειοκρατικά την ύλη και το πρόγραμμα σπουδών. Όσοι κρύβονται πίσω από αυτήν την απόφαση είναι εντελώς αποξενωμένοι από τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης!

Απαιτούμε από την ΠΔΕ Β. Αιγαίου να αποσύρει άμεσα την συγκεκριμένη απόφαση και την ΔΔΕ να εγκρίνει κανονικά όλες τις σχολικές δραστηριότητες και τους περιπάτους.

Καλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για την «αναπλήρωση διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων», αφού ο νόμος-πλαίσιο 1566/85 είναι επαρκής για αυτά τα ζητήματα («σύγκληση Σχολικού Συμβουλίου»). Να μειωθεί τώρα η ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, όσο χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότητα για όλα τα σχολεία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *