Υποστελεχωμένα για άλλη μία χρονιά τα σχολεία της Λήμνου

«Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια οι καθηγητές και τα βιβλία είναι στη θέση τους από την αρχή της χρονιάς» δήλωνε ο υπουργός παιδείας στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα αγιασμού των σχολείων.

Ωστόσο, παρά τις «μεταρρυθμίσεις-αλχημείες» του υπουργείου ώστε να μειωθούν τα κενά και να εμφανιστούν πλασματικά πλεονάσματα (μείωση ωρών Γυμνασίων, κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων, αλλαγές στα ΕΠΑΛ κλπ), ακόμα και σήμερα 24 Σεπτεμβρίου και μετά την β’ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών τα σχολεία της Λήμνου παραμένουν υποστελεχωμένα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΜΕ πάνω από 200 ώρες εβδομαδιαίως δεν διδάσκονται στα σχολεία μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει για άλλη μία χρονιά το ΕΠΑΛ Μούδρου, αφού το υπουργείο δεν έχει κάνει ούτε μία πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικοτήτων – κατευθύνσεων, με αποτέλεσμα στον τομέα γεωπονίας να μην υπάρχει ούτε ένας καθηγητής κι επομένως να μην διδάσκονται ούτε τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Το ίδιο ισχύει και για το ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στον τομέα μηχανολογίας.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζει και το ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου καθώς δεν προσελήφθησαν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ειδικής αγωγής (ούτε στην κατεύθυνση γεωπονίας, ούτε στην κατεύθυνση αισθητικής αγωγής) στη Λήμνο, ενώ σε άλλα μέρη της χώρας προσελήφθησαν κανονικά. Επιπλέον, για τα ειδικά σχολεία δεν έχουν προσληφθεί συνάδελφοι Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ). Ο κ. Φίλης βέβαια δήλωνε το καλοκαίρι ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία ειδικής αγωγής…

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας τις μνημονιακές πολιτικές των περικοπών από βασικά δημόσια αγαθά, όπως αυτό της Παιδείας, αφού έστειλε στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές εξαφανίζοντας κενά,  δεν πραγματοποίησε κανένα διορισμό εκπαιδευτικών ούτε αυτή τη σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της χώρας να υπολειτουργούν. Απαιτούμε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλα τα πάγια κενά της εκπαίδευσης, όπως ορίζεται από το νόμο.

Όσο για τα βιβλία που «βρίσκονται στην θέση τους από την αρχή της χρονιάς», δεν έχει αποσταλεί ούτε ένα βιβλίο ειδικότητας σε κανένα από τα ΕΠΑΛ… Στην Β και Γ τάξη ΕΠΑΛ λοιπόν, που χωρίζονται σε τομείς και ειδικότητες, οι μαθητές δεν έχουν κανένα βιβλίο στα μαθήματα κατεύθυνσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *