Για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων

Τα τελευταία τρία χρόνια ακολουθείται μια καινούργια διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων μέσω του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΣΥΔ. Ενώ θα περιμέναμε ο ηλεκτρονικός τρόπος υποβολής των αιτήσεων να διευκολύνει τη ζωή των συναδέλφων, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει συμβεί αλλά αντίθετα η νέα αυτή διαδικασία έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως προβληματική. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι αναπληρωτές βρίσκονται σε “κατάσταση αίτησης” από τα μέσα Απριλίου (υποβολή αιτήσεων για ένταξη στους πίνακες) μέχρι τέλη Αυγούστου (δήλωση περιοχών προτίμησης). Η εξαιρετικά μεγάλη χρονική διάρκεια της διαδικασίας προκαλεί μεγάλη ψυχολογική πίεση και δυσχεραίνει τον προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό των συναδέλφων. Επιπλέον, το γεγονός ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται εντός του σχολικού έτους σε συνδυασμό με τον αυξημένο φόρτο εργασίας και την εντατικοποίηση που έχει προκληθεί από τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, αυξάνει την πιθανότητα λαθών κατά την υποβολή, ή ακόμα και εκ παραδρομής μη υποβολής αίτησης. Ακόμη, παρά τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί για την αγορά σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, δεν έχει προβλεφθεί καν η αποστολή μηνύματος επιβεβαίωσης της καταχώρησης των αιτήσεων, που θα εκμηδένιζε την πιθανότητα ανεπανόρθωτων λαθών. Τέτοια λάθη δυστυχώς καταγράφονται κάθε χρόνο τόσο στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, φέτος στην ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου τρίτεκνος συνάδελφος, λόγω φόρτου εργασίας στο σχολείο, διέκοψε τη διαδικασία υποβολής αίτησης και την άφησε ημιτελή, μένοντας με την εντύπωση ότι την είχε ολοκληρώσει, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός πινάκων. Όλοι οι αναπληρωτές γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους και αναγνωρίζουν ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και το Δ.Σ του ΣΕΠΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στηρίζουν κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας και το ΑΣΕΠ:

  • Να “ανοίξουν” οι πίνακες εκ νέου για ένα εύλογο διάστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους συναδέλφους να υποβάλουν την αίτησή τους.
  • Να καθιερωθεί άμεσα η αποστολή μηνύματος επιβεβαίωσης καταχώρισης της αίτησης.
  • Να ξεκινάει η διαδικασία των αιτήσεων με το πέρας του σχολικού έτους και να ολοκληρώνεται άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *