Διεκδίκηση Μισθολογικών Απωλειών

Καταθέτουμε ομαδική αίτηση στη διοίκηση για το σύνολο των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία της περιοχής μας ώστε να μην παραγραφούν ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται και πάλι η δικαστική διεκδίκηση του 13ου & 14ου μισθού ως λύση στην οικονομική δυσχέρεια που μας έχουν επιβάλλει. Αποτελεί θέμα συζήτησης σε πολλά σχολεία με την παρέμβαση, φυσικά, αρκετών δικηγορικών γραφείων!

Ως Σωματείο, δε θα μπορούσαμε βέβαια να σταθούμε εμπόδιο στους συναδέλφους μας που θα επιθυμούσαν να ασκήσουν οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά τους. Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο δικαστικής δικαίωσης εργαζομένων σε επιμέρους ζητήματα, έστω και πρόσκαιρα, κάτω και από την πίεση του συνδικαλιστικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια καλοστημένη φάμπρικα δικηγορικών γραφείων κι αυτό οφείλουμε να το αποκαλύψουμε στους συναδέλφους. Δικηγορικά γραφεία στέλνουν σχετικές επιστολές σε Σωματεία και εργαζόμενους, προς άγραν πελατείας, ειδησεογραφικά δελτία διαφημίζουν πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, ενώ συνδικαλιστές εξαντλούν την αγωνιστικότητά τους στις δικαστικές διεκδικήσεις και μιλάνε για αναγκαιότητα μαζικών προσφυγών. Για άλλη μια φορά κάνουν «σημαία» κάποιες πρωτόδικες αποφάσεις Ειρηνοδικείων (που αφορούν κυρίως εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου), αποκρύπτοντας το γεγονός ότι όχι μόνο έχουν πολύ δρόμο για να τελεσιδικήσουν, αλλά ακόμη κι αν κριθούν αμετάκλητα, η εφαρμογή τους υπόκειται στους… δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ακόμα κι αυτή η θετική απόφαση του ΣΤΕ για τις περικοπές των συντάξεων έχει μείνει χρόνια τώρα στα χαρτιά. Αποκρύπτεται, ακόμη, ότι για τον 13ο και 14ο μισθό το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών έχουν κριθεί ως σύννομες, αφού το ΣΤΕ έκρινε το ίδιο το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, σύμφωνα με το οποίο έγιναν αυτές οι περικοπές, όχι μόνο συνταγματικό, αλλά και αναγκαίο!

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ «ΝΤΙΛΕΡ» ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ!

 

Επαναλαμβάνουμε ότι:

  • Οι θετικές δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί αφορούν κυρίως εργαζόμενους ΙΔΑΧ (οι μόνιμοι περνούν τη βάσανο των Διοικητικών Δικαστηρίων) και κυρίως Δήμων.
  • Συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία αξιοποιούν τις αποφάσεις αυτές ως μοχλό πίεσης, για να αυγαταίνουν οι προσφυγές και η «πελατεία», αφού στους Δήμους είναι μεγάλος ο αριθμός των ΙΔΑΧ, αλλά επεκτείνουν την πίεση και σε άλλους χώρους του Δημοσίου και στην εκπαίδευση.
  • Για να εφαρμοστεί μια απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων για τους δημόσιους υπαλλήλους πρέπει να είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη! Ας αναλογιστούμε όμως, οι Υπουργοί θα ευθυγραμμιστούν με τυχόν θετικές πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων και θα τις αφήσουν να γίνουν τελεσίδικες και αμετάκλητες, ή θα συνταχθούν με την κυβερνητική πολιτική, που οι ίδιοι χαράσσουν και υλοποιούν σε όλα τα επίπεδα και επομένως θα ασκήσουν εφέσεις; Υπάρχει κυβερνητική απόφαση, ή νόμος που δεν εφάρμοσαν; Ή μήπως διαμαρτυρήθηκαν και απαίτησαν την επαναχορήγηση του 13ου και του 14ου μισθού, την κάλυψη των μισθολογικών απωλειών μας;
  • Οι δικαστικές αρχές και ιδιαίτερα τα ανώτατα δικαστήρια (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο Επικρατείας) δεν κρίνουν με τη λογική του δίκαιου του αιτήματος, αλλά εξετάζουν κατά πόσο οι πράξεις και οι ενέργειες της διοίκησης, εν προκειμένω οι περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού, βασίζονται στο νόμο.

Βολεύει και την κυβέρνηση και τα κόμματα, που χρόνια τώρα συναποφασίζουν με τους «θεσμικούς» τους εταίρους για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν, να έχουν τους εργαζόμενους να περιμένουν υπομονετικά την επίλυση των μισθολογικών τους διεκδικήσεων μέσα από τα δικαστήρια, να σπέρνουν αυταπάτες ότι στην «μεταμνημονιακή εποχή» μπορούν να αυξάνονται και οι μισθοί μαζί με τα κέρδη των επιχειρηματιών.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Βρίσκεται στον πολιτικό, ταξικό, λαϊκό αγώνα.

Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Σωματείου, κάθε εργαζόμενου. Κανείς συμβιβασμός με τη λογική «ό,τι έγινε – έγινε», ούτε με τις αυταπάτες ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα μας φέρει πίσω από μόνη της απώλειες, μισθούς και δικαιώματα. Μόνη λύση η συσπείρωση στα Συνδικάτα, ο οργανωμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Τέλος προκειμένου να καθησυχάσουμε τυχόν φόβους συναδέλφων, ότι θα έπρεπε να καταθέσουν αίτηση για να μη παραγραφούν ο 13ος και 14ος μισθός τους, ενημερώνουμε ότι θα καταθέσουμε άμεσα στη Διοίκηση σχετική ομαδική Αίτηση για το σύνολο των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία του Σωματείου μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *