Για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Γυμνασίο Λιβαδοχωρίου Λήμνου

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου έχουμε  να σημειώσουμε τα εξής:

  1. Ο σύλλογος διδασκόντων του συγκεκριμένου σχολείου, όπως των περισσότερων σχολείων των ακριτικών νησιών, στελεχώνεται σε μεγάλο ποσοστό από συμβασιούχους – αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν δοκιμάσει την πολιτική της αδιοριστίας τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τη μία, όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Δεν ξεχνάμε τους υποτιθέμενους 10.000 διορισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά, που ακολούθησαν οι 20.000 «διορισμοί» της υπουργίας Φίλη και οι «μαζικοί διορισμοί» σε βάθος τριετίας της υπουργίας Γαβρόγλου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νέο σύστημα προσλήψεων – απολύσεων που ψήφισε ανακυκλώνει την ανεργία και διατηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία! Όμοια και ο κ. Μητσοτάκης «…. δεν δεσμεύεται για κανέναν διορισμό εάν δεν μελετήσει πρώτα ενδελεχώς τα στοιχεία και διαπιστώσει πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν …». Φαίνεται πως και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη ΝΔ οι 33 χιλιάδες συνάδελφοί μας που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση είναι φαντάσματα, δεν υπάρχουν …
  2. Οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα των Γυμνασίων, που έγιναν πριν τρία χρόνια, καθώς και οι προωθούμενες αλλαγές, με το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, για τη Γ΄ Λυκείου και το εξεταστικό, χαρακτηρίζονται από τον εξοβελισμό της γενικής παιδείας και την υποταγή συνολικά του Λυκείου στη διαδικασία της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα Γενικά Λύκεια μετατρέπονται σε αρένες για τη διεκδίκηση μίας θέσης στις πανεπιστημιακές σχολές. Η κυβέρνηση πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η ΝΔ. Το Λύκειο του Αρβανιτόπουλου και της ΝΔ έχει περισσότερες ομοιότητες από ότι διαφορές με αυτό που φέρνει ο Γαβρόγλου επι ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται στην ίδια γραμμή, έχουν τις ίδιες στοχεύσεις.
  3. Με αφορμή την αναφορά που έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο κτιριακό πρόβλημα του Γυμνασίου Μύρινας, επισημαίνουμε ότι πάγια πολιτική τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η λεγόμενη αποκέντρωση και αυτονομία των σχολικών μονάδων. Δηλαδή, η πολιτική της υποχρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών και των Δήμων για τα σχολικά κτίρια, την οποία υιοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση. Είναι απαράδεκτο οι ανάγκες για τη δημιουργία και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στα Υπουργεία, τους Δήμους και τις Περιφέρειες με αποτέλεσμα τα προβλήματα να χρονίζουν και να στρώνεται ο δρόμος στους διάφορους “χορηγούς”-“ευεργέτες” και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Άλλωστε η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων έγινε επί Νέας Δημοκρατίας, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε το νέο φορέα “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε” (ΚΤΥΠ), άρα και τις σχολικές υποδομές, στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου έχει ανοικτό μέτωπο με όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που τις υλοποιούν. Παλεύει σταθερά για ένα δημόσιο σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές. Ένα σχολείο που θα στελεχώνεται με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Ένα σχολείο που θα δουλεύει με όλα – και για όλα – τα παιδιά, αναπτύσσοντας όλες τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα, που θα καλλιεργεί τη δίψα για μόρφωση και θα δίνει διέξοδο στις νεανικές ανησυχίες. Το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Για μια κοινωνία όπου κανείς δεν είναι περιττός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *