Δελτίο Τύπου – Συνάντηση της ΕΛΜΕ με τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Μαρινάκη

 

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε, το μεσημέρι της Τετάρτης 6/5, στο Δημαρχείο της Μύρινας, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ. Με αυτή την αφορμή, διεξήχθη διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, του ΣΕΠΕ Λήμνου, αλλά και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων της Λήμνου, με τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Μαρινάκη.

Συζητήθηκαν τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της Κυβέρνησης για επανέναρξη λειτουργίας των Σχολείων, χωρίς να έχει φροντίσει για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και ασφάλειας απέναντι στην πανδημία, αλλά και τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού. Ζητήθηκε από τον Δήμαρχο να τοποθετηθεί σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς, αλλά και για να είναι όλα έτοιμα για τη σχολική χρονιά που ακολουθεί.

(Μπορείτε, αν θέλετε, να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ: https://youtu.be/e1kSpPxrIec)

  • Στο θέμα της φροντίδας για την τήρηση των όρων υγιεινής, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να απολυμανθούν όλα τα σχολικά κτίρια πριν από την επανέναρξη των μαθημάτων, ενώ τονίσαμε την ανάγκη αύξησης του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμους διορισμούς. Ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι δεν απαιτείται απολύμανση πριν ανοίξουν τα σχολεία, αφού παρέμειναν κλειστά όλο αυτό το διάστημα, αλλά θα γίνει πολύ σχολαστικός καθαρισμός, ο οποίος θα γίνεται και καθημερινά, ενώ δεσμεύτηκε ότι τα σχολεία θα απολυμαίνονται κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το προσωπικό καθαρισμού των Σχολείων θα ενισχυθεί με εργαζομένους από τις υπόλοιπες δομές, ενώ αν διαπιστωθεί ότι το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών θα αναζητηθούν και άλλες λύσεις. Ανέφερε, τέλος, ότι νέοι διορισμοί μόνιμου προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δε φαίνεται να είναι εφικτοί λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων που συνεχίζουν να υφίστανται.
  • Ζητήσαμε από τον Δήμαρχο ενημέρωση σχετικά με το «έκτακτο κονδύλι» που, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, διατέθηκε στους Δήμους από την Κυβέρνηση για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, απολυμαντικά κλπ). Ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι κανένα τέτοιο κονδύλι ΔΕΝ έχει λάβει ο Δήμος Λήμνου, ενώ τα 53.000 ευρώ που έλαβε είναι το τακτικό κονδύλι που αφορά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Σχολείων. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά την προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Ενημερώσαμε τον Δήμαρχο ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αρκετά είναι τα σχολεία στα οποία οι αίθουσες δεν επαρκούν ώστε να τηρηθούν οι κανόνες που έχει ορίσει το Υπουργείο (αποστάσεις κλπ). Μας απάντησε ότι εκείνος δεν έχει λάβει τέτοια ενημέρωση από τους Διευθυντές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε τα μαθήματα να διεξαχθούν με όλους τους προβλεπόμενους όρους.
  • Επαναφέραμε το θέμα της ανάγκης δημιουργίας νέου σχολικού κτιρίου, ώστε να αποσυμφορηθεί το σχολικό συγκρότημα ΓΕΛ/ΕΠΑΛ/Εσπερινό/ΙΕΚ Μύρινας όπου συστεγάζονται 4 εκπαιδευτικές δομές, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία. Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πλάνο για τη δημιουργία νέου κτιρίου, αλλά μόνο για την προσθήκη νέων αιθουσών στο υφιστάμενο, λύση που κατά τη γνώμη μας δεν επαρκεί, ενώ θα στερήσει ζωτικό χώρο από το προαύλιο.
  • Ζητήσαμε ενημέρωση για το 4ο Νηπιαγωγείο που συνεχίζει να στεγάζεται σε προκάτ και ρωτήσαμε αν υπάρχει πρόβλεψη ανέγερσης νέου κτιρίου. Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι έχει ενταχθεί η σχετική μελέτη στο ΠΔΕ της Περιφέρειας, αλλά προέχει η εξεύρεση οικοπέδου, κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
  • Τονίσαμε την ανάγκη εφοδιασμού με τεστ για τον κορωνοϊό, ώστε να υπάρχει έγκαιρος εντοπισμός ενδεχόμενων κρουσμάτων σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς, δεδομένης και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Λήμνου. Ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση, ωστόσο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο και ευελπιστεί ότι θα στη συνέχεια θα επισκεφτεί και τη Λήμνο για να παράσχει τις υπηρεσίες του.
  • Συζητήθηκε ιδιαιτέρως το κτιριακό ζήτημα του Γυμνασίου Μύρινας, για το οποίο ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες.
  • Ενημερώσαμε, τέλος, τον Δήμαρχο για τα όσα προβλέπει το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που επιδιώκει να περάσει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο, εκτός των άλλων δεινών, προβλέπεται ο ήδη αυξημένος αριθμός μαθητών ανά τάξη να αυξηθεί κι άλλο, με όλες τις ευνόητα αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, ειδικά εν μέσω της πανδημίας.

Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου έγκαιρα τοποθετήθηκε υπέρ της επανέναρξης λειτουργίας των Σχολείων με την αυστηρή προϋπόθεση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων, όρων και συνθηκών ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Αναδείξαμε τα πολύ σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, αλλά και τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και προσωπικό, που καθιστούν επισφαλή την επιστροφή μας στα θρανία υπ’ αυτές τις συνθήκες. Η Κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα, αλλά δεν έχει λάβει ΚΑΝΕΝΑ έκτακτο μέτρο για την επίλυσή τους, όπως ανέδειξε και η συζήτηση με τον Δήμαρχο Λήμνου. Από την πλευρά μας, ως Σωματείο, έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, που απαιτούμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει, ώστε να μπορούν τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια. Αν δε το κάνει, θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για όποιες συνέπειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *