Απόφαση Δ.Σ. ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου σχετικά με το νόμο Χατζηδάκη.

Ο νόμος Χατζηδάκη (ν. 4808/2021) θα μείνει στα χαρτιά. Δεν θα τον εφαρμόσουμε!

Πάση θυσία και με κάθε τίμημα δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στο γύψο

τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και οι ελευθερίες μας.

Για άλλη μια φορά θα νικήσουμε!

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν. Χατζηδάκη κλιμακώνει τον πόλεμο στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Με τον χουντικής έμπνευσης ν. Χατζηδάκη, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτός επιβάλει, ουσιαστικά απαγορεύει τη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων, καταργώντας το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν για τον τρόπο λειτουργία των συνδικάτων και τις μορφές των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. 

Μετά από μια σειρά αντεργατικών νόμων, όπως αυτοί για την περιστολή των λαϊκών συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων και για τα αυξημένα ποσοστά για τη λήψη απόφασης για απεργία, φέρνουν ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα ώστε να επιβάλουν πραγματικό εργασιακό μεσαίωνα και να αντιμετωπίσουν με εργοδοτική, κρατική βία και καταστολή τον «εχθρό λαό».

Δηλώνουμε ότι θα σηκώσουμε το γάντι, θα υπερασπίσουμε τη δουλειά και τα εργασιακά μας δικαιώματα, όπως και το δικαίωμά μας στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αναγνωρισμένο Συνταγματικό δικαίωμα που θέλουν να καταργήσουν. Ο αγώνας και η αντίσταση είναι μονόδρομος για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικάτο που σέβεται τον εαυτό του, την κοινωνική τάξη που εκφράζει και τις ανθρώπινες αξίες. Κάνουμε καθαρό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τον ν. Χατζηδάκη δεν θα τον εφαρμόσουμε.

Ως εκ τούτου:

  • Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου θα συνεχίσει να λειτουργεί και να αποφασίζει νόμιμα με βάση το καταστατικό της. Τα σωματεία των εργαζομένων, εδώ και έναν αιώνα, οργανώνουν τους αγώνες μας υπό συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Σε καθεστώς παρανομίας, κόντρα σε χούντες, αυταρχικά καθεστώτα και αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Κανείς ποτέ δεν κατάφερε να τα καταργήσει, δεν υπέστειλαν την σημαία, όπως δεν θα την υποστείλουν και τώρα απέναντι σε καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση και σε κανέναν αντεργατικό νόμο.
  • Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου θα εξακολουθήσει νόμιμα να οργανώνει την πάλη των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αξιοποιώντας βασικές διατάξεις του ν.1264/1982. 
  • Δεν πρόκειται να αλλάξουμε το καταστατικό μας, γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να αυτοκαταργηθούμε.
  • Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου θα συνεχίσει να παίρνει αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις, για στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και κάθε είδους κινητοποιήσεις με τη συγκεκριμένη νόμιμη οδό που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα. Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που οι  προϋποθέσεις που θέτει ο ν. Χατζηδάκη για την πραγματοποίηση μιας απεργίας ουσιαστικά την υπονομεύουν ή την καθιστούν αδύνατη στην πράξη, ΔΕΝ θα εφαρμόσουμε το νόμο Χατζηδάκη (π.χ. ημερομηνίες κατάθεσης εξώδικου για στάσεις εργασίας, ποσοστό προσωπικού ασφαλείας, καθορισμός προσωπικού εγγυημένης λειτουργίας). Σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε η πραγματοποίηση της απεργίας να εξαρτάται από την έκθεση ή την σύμφωνη γνώμη του ΟΜΕΔ. 
  • Σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου μας οι Γενικές Συνελεύσεις και οι αρχαιρεσίες του πραγματοποιούνται δια ζώσης, με φυσική παρουσία και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει. Καμιά εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία, καμιά ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφος και κανένας αντιπρόσωπος που εκλέχτηκε από τέτοιες διαδικασίες, που είναι κατά παράβαση του καταστατικού μας, σε κανένα σώμα, σε κανένα συνδικαλιστικό όργανο δεν θα γίνονται αποδεκτοί, δεν θα νομιμοποιούνται.
  • Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου δηλώνει ότι οι Γενικές Συνελεύσεις μας θα πραγματοποιούνται δια ζώσης, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και ως εκ τούτου τις σχετικές περιοριστικές ΚΥΑ δεν θα τις εφαρμόσουμε. Κουμάντο στο δικό μας σπίτι κάνουμε εμείς. Γιατί για εμάς τους εργαζόμενους τα συνδικάτα είναι το σπίτι και η οργάνωσή μας.
  • Το Μητρώο Μελών είναι εσωτερική υπόθεση κάθε συνδικάτου. Δεν αφορά καμιά εργοδοσία, κανένα κράτος, καμιά κυβέρνηση. Δεν θα καταθέσουμε σε καμιά εργοδοσία, σε καμιά ηλεκτρονική πλατφόρμα τα μητρώα μελών και άλλα ευαίσθητα στοιχεία των εργαζομένων. Συνεργοί στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων – μελών του Σωματείου μας δεν θα γίνουμε.

Όπως ακριβώς ο ν. Χατζηδάκη αποτελεί αντεργατική τομή, έτσι και η απόφαση της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου να τον καταστήσει ανενεργό είναι ιστορικής σημασίας. Αποτελεί χρέος στους ηρωικούς αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος, σε όσους θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την κοινωνική απελευθέρωση όλων των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε κανέναν σωσία, κανέναν αυτόκλητο σωτήρα για την κατάργηση αυτού του νόμου. Μόνο εμείς ενωμένοι μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, να σώσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί στο πεζοδρόμιο, μέσα από τους λαϊκούς αγώνες και «θα ναι ντάλα μεσημέρι». Είμαστε οι πολλοί, έχουμε το δίκιο, τη δύναμη και το ξέρουν, όπως ξέρουμε κι εμείς ότι το δίκιο δε χαρίζεται, επιβάλλεται!

Καλούμε εδώ και τώρα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων της περιόδου και να πάρει καθαρή απόφαση μη εφαρμογής, ακύρωσης στην πράξη του ν. Χατζηδάκη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *