Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου με θέμα τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών από το ΠΥΣΔΕ Λέσβου.

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, με θέμα τις τοποθετήσεις των μόνιμών εκπαιδευτικών της Λήμνου σε οργανικά κενά από το ΠΥΣΔΕ Λέσβου για το σχολικό έτος 2019-2020. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΕΛΜΕ και έπειτα από διαμαρτυρίες συναδέλφων για τη διαδικασία των τοποθετήσεων. 

Από την πλευρά της ΕΛΜΕ επισημάνθηκε ότι στο 6527/31-07-2019 έγγραφο της ΔΔΕ Λέσβου τα οργανικά κενά της ειδικότητας ΠΕ04 της Λήμνου παρουσιάστηκαν ομαδοποιημένα χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων ή Γεωλόγων, ενώ στο ίδιο έγγραφο τα οργανικά κενά της ειδικότητας ΠΕ04 της Λέσβου παρουσιάζονται αναλυτικά ανά ειδικότητα. Ο προϊστάμενος συμφώνησε ότι πρόκειται περί λάθους. 

Σημειώσαμε ότι οι συνάδελφοι κλήθηκαν να υποβάλουν αίτηση οριστικής τοποθέτησης χωρίς να γνωρίζουν τη φύση των οργανικών κενών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση με την αριθ. 18/31-07-2019 πράξη του ΠΥΣΔΕ 2 Φυσικών στο ΓΕΛ Μύρινας ενώ με βάση τις ακάλυπτες διδακτικές ώρες τα κενά που υπάρχουν είναι 1 κενό Φυσικού και 1 κενό Βιολόγου. 

Επισημάναμε ότι μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα και οδηγεί σε δύο πιθανές προοπτικές: α) τη μετακίνηση του δεύτερου Φυσικού σε άλλο σχολείο είτε ως λειτουργικά υπεράριθμου είτε με απόσπαση, αφήνοντάς τον ακάλυπτο ενώ του έχει δοθεί οργανική σε σχολείο ή β) την κάλυψη των διδακτικών ωρών της Βιολογίας από τους 2 Φυσικούς. Πάγια θέση της ΕΛΜΕ είναι τα παιδιά στο Λύκειο να διδάσκονται τα μαθήματα από εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης ειδικότητας με την έναρξη του διδακτικού έτους. Αυτό εξασφαλίζει στοιχειωδώς την ισότιμη μεταχείριση των μαθητών μπροστά στις πανελλήνιες εξετάσεις και είναι κρίσιμο για απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι η Λήμνος. Ο προϊστάμενος υποστήριξε ότι με ανακοινοποίηση του εγγράφου 6585/02-08-2019 δόθηκε το οργανικό κενό Βιολογίας στο ΓΕΛ της Μύρινας και δεσμεύτηκε ότι τη Βιολογία θα την κάνει Βιολόγος. Επίσης, σημείωσε ότι οι ακάλυπτες διδακτικές ώρες Φυσικής στο ΓΕΛ της Μύρινας δικαιολογούν το δεύτερο οργανικό κενό Φυσικού που δόθηκε. Από την πλευρά μας επισημάνθηκε ότι οι 3 ώρες Φυσικής που περισσεύουν αν υπάρξει συνδιδασκαλία της Φυσικής στην Γ΄ Θετικού προσανατολισμού και Γ΄ Υγείας δε συνιστούν οργανικό κενό ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν στα σχολεία της Λήμνου άλλα οργανικά κενά Φυσικών όπως στο ΓΕΛ Μούδρου και στο Εσπερινό Γυμνάσιο με Λ.Τ Μύρινας. Επίσης, τονίσαμε ότι οι διαθέσιμες ώρες ΠΕ04 στο Γυμνάσιο της Μύρινας δικαιολογούν οργανικό κενό Γεωλόγου και όχι Φυσικού όπως δόθηκε. Ο προϊστάμενος απάντησε ότι το κενό αυτό δόθηκε για Φυσικό γιατί στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ υπήρχαν συνάδελφοι Φυσικοί. Έτσι δεν υπάρχει κενό Γεωλόγου άρα δεν θα προσληφθεί/διοριστεί αναπληρωτής/μόνιμος ΠΕ04.05 Γεωλόγος. 

Συνοψίζοντας, ζητήσαμε από τον προϊστάμενο να ανακοινωθούν εκ νέου τα οργανικά κενά αναλυτικά ανά ειδικότητα ΠΕ04 (Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων, Γεολόγων) για τα σχολεία της Λήμνου (Β΄Λέσβου) από το ΠΥΣΔΕ Λέσβου και να επαναληφθεί η οριστική τοποθέτηση των συναδέλφων σ΄ αυτά. 

Για να αποφεύγονται λάθη που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα τόσο των συναδέλφων όσο και των μαθητών μας, ζητάμε από το ΠΥΣΔΕ Λέσβου:

  • να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις τοποθετήσεις,
  • να υπάρχει αναλυτικός πίνακας με τα στοιχεία των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών (μόρια, σειρά προτίμησης σχολείων),
  • να υπάρχει πίνακας με όλες τις οργανικές θέσεις (να φαίνονται αναλυτικά οι ώρες).
  • να γίνονται άμεσα οι τοποθετήσεις στις οργανικές θέσεις (οργανικά υπεράριθμοι, βελτίωση, διάθεση ΠΥΣΔΕ). 
  • να ακολουθήσει η συμπλήρωση ωραρίου για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το ωράριό τους στην οργανική τους θέση, πρέπει να έχουν τα λειτουργικά κενά και να δηλώσουν τα σχολεία με σειρά προτίμησης και χωρίς βέβαια να σέρνεται η διαδικασία αυτή μέχρι τον Οκτώβρη,
  • να υπάρχει πίνακας με τα λειτουργικά κενά για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, για τους εκπαιδευτικούς που πήραν απόσπαση και για τους αναπληρωτές (να φαίνονται αναλυτικά οι ώρες), 
  • να κρατούνται πρακτικά από το ΠΥΣΔΕ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Να δημοσιοποιούνται και αν αυτό απαιτείται να συνοδεύονται με ένα επεξηγηματικό ενημερωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *